400 gr strömmingsfilé
2 dl grovsalt
1 dl vitvinsvinäger
1 tsk fänkålsfrö
1 dl saft från pressad citron
2 dl olivolja
1 litet fänkålshuvud
1 tsk finriven ingefära
2 msk finhackad persilja
1 msk saft från pressad citron
1/2 tsk svartpeppar
Strö ut grovsalt i en form. Vänd runt strömmingsfiléerna så det är salt på båda sidorna. Täck med plast och låt stå i kyl i 6ca timmar.
Dra loss filéerna från skinnet. Börja från insidan vid den bredaste ändan och dra filén rakt ned.
Blanda vinäger, fänkålsfrö och citron. Lägg ner filéerna och låt stå i kyl ca 12 timmar, tills fisken tillagats av syran och blivit vitt i köttet.
Ta upp ur marinaden och lägg i en burk med olivoljan.
Hit kan förberedas dagen före, alternativt sparas upp till en vecka i kylskåp.
Vid servering
Skölj och strimla fänkålen tunt på mandolin. Vänd runt med ingefära, persilja, lite av olivoljan och citron. Varva fänkål, fick och ev mer olivolja på ett far. Toppa med nyvald svartpeppar.
Recept och bild: Coop.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar