500 gr potatis
1 hamburgerbröd
Olja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör
3/4 tsk vetemjöl
1 dl vitt vin
3/4 dl vatten
3/4 tärning kycklingbuljong
1/4 dl mjölk
1/4 dl crème fraiche
300 gr laxfilé
2 krm salt
Olja
½ stånd fänkål
½ röd lök
1/4 knippe bladpersilja
1 tomat
½ citron
1 tsk olivolja
1 krm salt
Svartpeppar
Värm ugnen till 150 grader.
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Mixa sönder hamburgerbröd. Stek smulorna frasiga i lite olja i en stekpanna. Låt rinna av på lite hushållspapper.
Finhacka lök och vitlök. Fräs i lite smör i en liten kastrull. Pudra ner mjöl. Vispa ner vin, vatten och buljongtärning. Låt sjuda 8-10 minuter. Tillsätt mjölk och crème fraiche. Mixa skummig med stavmixer.
Skär bort skinnet från laxfilén och skär till 2 portionsbitar. Krydda med salt. Stek fisken på en sidan i en stekpanna med lite olja 1-2 minuter. Lägg över i en smord ugnsform. Tillaga klart i mitten av ugnen 13-15 minuter.
Finhacka fänkål, rödlök och persilja. Skär tomat i små tärningar. Lägg allt i en skål och blanda med finrivet skal och pressad saft från en halv citron, olja, salt och nymald svartpeppar.
Lägg upp halstrad lax i en djup tallrik. Toppa med fänkålssallad och krutonger. Servera med vitvinssås och kokt potatis.
Recept och bild: Linas Matkasse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar