lördag 4 januari 2014

Bibimbap



Det här sägs vara en koreansk motsvarighet till den svenska pyttipannan. Likheten ligger i att man tar vad man har. Bibimbap är några strå vassare om du frågar mig. Min variant är med kyckling, men kan även göras med kött, färs eller fisk.

4 kycklingfiléer
Salt och peppar
4 dl ris
4 ägg
1 påse bladspenat
Sesamfrön eller furikake

Marinerade groddar:
500 g böngroddar 
1 tsk sesamolja 
1 msk japansk soja

Gurksallad:
1/2 gurka 
en nypa salt, gärna flingsalt 
1/2 tsk riven vitlök 
1tsk sesamolja 
1 tsk risvinäger
1 tsk florsocker 
ev. en nypa chilipeppar, typ "red pepper flakes" 

Kimchi:
1/2 isbergssalladshuvud eller salladskål
1/2 påse salladslök (à 125 g)
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
1 krm sambal oelek
1/2 tsk olja
1/2 dl kokhett vatten
1 tsk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk salt

Sesamdipp:
4 1/2 msk tomatpuré
3 msk vatten
3 msk japansk soja
2 tsk sambal oelek
1 1/2 tsk sesamolja
1 1/2 tsk honung

Marinera/krydda kycklingen enligt önskemål, t ex salt, peppar, lite soja och sesamolja. 

Lägg färska böngroddar i kokande vatten en minut, skölj av med kallt vatten. Eller skölj konserverade böngroddar. Blanda med övriga ingredienser. 

Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur. Skiva gurkan i önskad storlek på skivorna. Blanda vitlök, salt, sesamolja, risvinäger, socker och chiliflakes och lägg i gurkan. Blanda om och låt marinera.

Ansa och strimla salladen och salladslöken. Skala och riv moroten. Skala och finriv vitlök och ingefära. Blanda sallad, salladslök och morot med vitlök, ingefära, sambal oelek, olja, vatten, socker, vinäger och tomatpuré. Krydda med salt. Låt stå minst 15 minuter.

Blanda ihop ingredienserna till sesamdippen.

Sätt ugnen på 150 gr. Stek kycklingen på bägge sidor. Lägg kycklingen i ugnsfast form och tillaga i ugnen ca 20 min. Varmhåll.

Koka riset enligt förpackningen.

Stek äggen, ej vändstek. Äggulan ska vara lös.

Lägg upp ris i en djup skål. Fördela böngroddssallad, kimchi, gurka, kyckling och spenat i små högar. Toppa med stekt ägg. Smaksätt med sesamdippen och lite sesamfrön eller furikake.

Bild: Privat
 Inspiration: ICA Buffé

Inga kommentarer: